Puolta pienemmät lämmityskulut ja viisi muuta syytä tehdä energiaremontti

Ovi, jossa lukee lämpökeskus. Taloyhtiön kellarissa.

Energiaremontti on suurin yksittäinen ilmastoteko, jonka taloyhtiö voi tehdä. Mitä muita hyötyjä sen tekemisestä on?

Suomalaisten hiilijalanjäljestä noin 20–30 prosenttia muodostuu asumisesta. Rakennusten energiankäyttö puolestaan on Suomen suurin yksittäinen ilmastopäästöjen lähde. Energiaremontti on näin ollen suurin yksittäinen ilmastoteko, jonka taloyhtiö voi tehdä.

Energiaremontti tarkoittaa remonttia, jonka aikana rakennuksen energiatehokkuutta parannetaan tai rakennuksessa otetaan käyttöön uusiutuvaa energiaa. Energiaremontista voivat hyötyä kaiken ikäiset talot. Ennen 2000-lukua valmistuneissa rakennuksissa on yleensä suurimmat mahdollisuudet energiatehokkuuden parantamiselle.

Usein energiaremontti on yhdistelmä erilaisia toimenpiteitä, kuten poistoilman talteenottotekniikan asentamista, lisälämmöneristystä, ikkunoiden vaihtamista tai maalämmön käyttöönottoa. Toisinaan taloyhtiön katolle voidaan asentaa aurinkopaneelit, jotka voivat osan vuodesta tuottaa kaiken taloyhtiön tarvitseman sähkön.

Kuusi syytä tehdä energiaremontti

 1. Tee vuoden suurin ilmastoteko
  Energiaremontti on suurin yksittäinen ilmastoteko, jonka taloyhtiö voi tehdä. Sen avulla voidaan jopa puolittaa taloyhtiön päästöt.
 2. Asunnon arvo ylös, vastike alas
  Monet kodinostajat kiinnittävät huomiota energiatehokkuuteen, sillä se tarkoittaa usein matalampia asuinkustannuksia. Taloyhtiön energialuokitus nostaa kodin arvoa ja lisää sen houkuttelevuutta uusien asukkaiden silmissä.
 3. Jopa puolta pienemmät lämmityslaskut
  Onnistunut remontti maksaa itsensä takaisin pienempinä lämmityslaskuina. Koska lämmitys on suurin yksittäinen kuluerä taloyhtiössä, tämä tarkoittaa hoitovastikkeen pienenemistä. Asumiskulut laskevat siten pidemmän päälle merkittävästi.
 4. Hyvä suunnittelu rahoittaa tulevaa
  Hyvin suunniteltu remontti voidaan monesti toteuttaa niin, että syntyvillä säästöillä rahoitetaan koko remontti, eikä yhtiövastiketta tarvitse nostaa. Lainanmaksun jälkeen kertyvillä säästöillä voidaan rahoittaa tulevia remontteja.
 5. Asumismukavuus paranee
  Energiaremontin osana on mahdollista tiivistää ikkunoita ja lisätä lämmöneristystä. Asumismukavuus paranee, kun asuntoon ei käy veto talvipakkasillakaan.
 6. Hyödy avustuksesta
  Energiaremontteihin on mahdollista saada avustusta Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskukselta (ARA). Enimmillään taloyhtiö voi saada avustusta 4 000 – 6 000 euroa asuntoa kohden. Helsingin kaupunki tarjoaa puolestaan asuinkerrostalojen energiaremonttien edistämiseen maksutonta insinöörineuvontaa.

Lue lisää, kuinka saat energiaremontin tehokkaasti aluille myös omassa taloyhtiössäsi.

Haluatko toteuttaa energiaremontin Helsingissä? Ota yhteyttä puolueettomaan ja maksuttomaan Taloyhtiöiden energianeuvontaan tällä lomakkeella.