Hankimme Mellunkylän ja Malmin taloyhtiöille tuettuja energiatarkastuksia

Hae mukaan lomakkeella 17.5. mennessä

Ilmaista asiantuntija-apua energiaremonttiin

Helsingin kaupungin asiantuntijat tarjoavat puolueetonta neuvontaa, kun taloyhtiössä suunnitellaan pientä tai suurta energiaremonttia.

Energia-asiantuntija Samuli Kyrö pöydän ääressä
Taloyhtöiden energianeuvonnan energia-asiantuntija Samuli Kyrö. Kuva: Marek Sagobal

Energia-asiat ovat tällä hetkellä pinnalla monessa taloyhtiössä. Kiinnostus uudistuksia ja energiaremontteja kohtaan saattaa kuitenkin lopahtaa lähtökuoppaansa, jos taloyhtiön hallitus ei tiedä, miten lähteä asiassa liikkeelle.

”On tyypillistä, että taloyhtiön hallitus ja osakkaat tiedostavat energiaremontin hyödyt, mutta asiat eivät silti etene. Tietoa on eri kanavissa runsaasti, mutta se on hajanaista ja hankalasti vertailtavissa”, Helsingin kaupungin energia-asiantuntija Samuli Kyrö kertoo.

Työtä kannattaa jatkaa sinnikkäästi: parhaimmillaan hyvin suunniteltu energiaremontti tuo taloyhtiölle pitkäaikaisia taloudellisia hyötyjä ja parantaa asuntojen arvoa. 

Jotta projektit etenisivät jouhevasti, Helsingin kaupunki on perustanut tehotiimin taloyhtiöiden tueksi. Energianeuvonnan tehtävänä on varmistaa, että taloyhtiöillä on saatavilla maksutonta ja puolueetonta tietoa, kun kiinnostus energia-asioihin herää.

”Tiimimme tavoitteena on edistää taloyhtiöiden energiatehokkuutta ja uusiutuvan energian käyttöä. Autamme taloyhtiöiden hallituksia ja isännöitsijöitä hahmottamaan erilaisia keinoja, joiden avulla energiatehokkuutta voi parantaa”, energia-asiantuntija Mila Uysal summaa.

Tiimin työ ei ole kytköksissä minkään energiayhtiön toimintaan, vaan palvelun taustalla ovat kaupungin ilmastotavoitteet. Samuli Kyrön mielestä energianeuvonnasta tekee mielekästä juuri se, että työssä pääsee auttamaan taloyhtiöitä asioissa, jotka parantavat asukkaiden arkea ja samalla vaikuttavat ilmastonmuutoksen hillintään.

Monipuolista tietoa ja vahvaa osaamista

Energianeuvontatiimiin kuuluu tällä hetkellä yhdeksän asiantuntijaa, joista jokaisella on taito lähestyä asiakkaitaan ratkaisukeskeisesti. Vaikeat asiat avataan ymmärrettävällä tavalla.

”Taloyhtiöissä on usein rajallisesti tietoa energiaremonteista, ja niitä voi olla vaikea hahmottaa jo teknisistä termeistä alkaen. Toimimme taloyhtiön tukena, jotta energiaremontin selvittely ja toteutus etenevät mahdollisimman sujuvasti”, Samuli Kyrö kertoo.

Energia-asiantuntijoilla on monipuolista kokemusta energia- ja rakennusalalta. Esimerkiksi Kyrö on koulutukseltaan energia- ja ympäristötekniikan AMK-insinööri. Hän on erikoistunut kiinteistöjen energiatehokkuuteen ja laskentaan sekä suorittanut energiatodistuksen laatijan pätevyyden.

Energiatodistukset ovat tuttuja myös Mila Uysalille, joka on koulutukseltaan diplomi-insinööri ja tekninen isännöitsijä. ”Lisäksi olen suunnitellut ja rakentanut energiatehokkaan omakotitalon, jossa huomioitiin muun muassa talotekniset yksityiskohdat lämpöhukan minimoimiseksi.”

Energia-asiantuntija Mila Uysal esittelee tekniikan toimintaa ruudulta yleisölle
Energia-asiantuntija Mila Uysal Kuva: Marek Sagobal

Selkeä viestintä kannattaa

Energianeuvontatiimin monialaisuus ja laaja tietopohja mahdollistavat sen, että hyvin erityyppiset taloyhtiöt saavat omiin tarpeisiinsa sopivaa tietoa. Taloyhtiöt voivat pyytää kaupungin asiatuntijoilta esimerkiksi energia- tai urakkakartoitusten arviointia tai näkemystä maalämpöprojektin toteuttamiseen.

”Jos esimerkiksi maalämpö ei ole taloyhtiön kannalta järkevä ratkaisu, sanomme sen suoraan. Kun taas näemme joissain toimenpiteissä selkeitä hyötyjä, autamme hallituksia perustelemaan niitä osakkaille”, Mila Uysal sanoo.

Samuli Kyrö kertoo, että vastaan tulee myös tilanteita, joissa yhtiökokous syystä tai toisesta torppaa selviä säästöjä tuovan energiaremontin etenemisen. Hän suositteleekin taloyhtiöitä panostamaan viestintään ja hyödyntämään kaiken saatavilla olevan materiaalin. Palveluntarjoajia voi myös pyytää käymään yhtiökokouksissa.

”Myös meidät voi pyytää paikan päälle jakamaan tietoa sekä kertomaan vaikkapa kokemuksia muiden taloyhtiöiden onnistumisista. Käymme ahkerasti taloyhtiöiden hallitusten kokouksissa ja yhtiökokouksissa”, Kyrö sanoo.

Energiatehokkuutta kannattaa edistää, jos talous stressaa

Laaja energiaremontti voi helposti olla parinkin vuoden prosessi. Selvitysvaiheelle kannattaa antaa runsaasti aikaa.

Uysal korostaa, että vaikka taloyhtiön taloudellinen tilanne olisi tiukalla, hyvin suunniteltu energiaremontti on keino saada asumiskustannukset kuriin tulevaisuudessa. Samalla se on keino parantaa kiinteistön arvoa ja taloyhtiön houkuttelevuutta.

Toisaalta on hyvä muistaa, että joskus pienemmilläkin toimenpiteillä voi päästä hyvään vauhtiin.

”Asiantuntijamme auttavat taloyhtiötä selvittämään, millaiset toimenpiteet sopivat sille parhaiten. Jokaisella rakennuksella on eri lähtökohdat remonttitarpeille”, Uysal sanoo.

”Vaikka energia-asiat tuntuisivat alussa vaikeasti hahmotettavalta, taloyhtiöiden kannattaa silti rohkeasti ottaa selvää, mitä mahdollisuuksia on tarjolla. Aloittakaa ottamalla yhteys energia-asiantuntijaan”, Kyrö vinkkaa. Lue lisää ja ota yhteyttä energianeuvontatiimiin »