Näin teet aloitteen

Taloyhtiössä energiaremontteihin liittyvät päätökset tekee taloyhtiön yhtiökokous, joka järjestetään tyypillisesti keväällä. Jokaisella asunnon omistajalla eli taloyhtiön osakkaalla on oikeus ehdottaa asioita käsiteltäväksi yhtiökokouksessa. Sinulla on oikeus pyytää asioita yhtiökokouksen esityslistalle, jos omistat asunnon taloyhtiöstä. Tee vuoden vaikuttavin ilmastoteko ja ehdota, että taloyhtiösi hallitus ryhtyy edistämään energiatehokkuuden parantamista.

 1. 1
  Valitse, mitä haluat ehdottaa ja lataa aloitepohja

  Koska remontit edellyttävät huolellista suunnittelua ja kartoittamista, ei ole järkevää ehdottaa yhtiökokoukselle suoraan energiaremontin tekemistä. Sen sijaan ehdota taloyhtiön tilanteen mukaan jotain seuraavista A-C:

  A – Yhteydenotto taloyhtiöiden energianeuvontaan – Tämä on kaikkein matalimman kynnyksen aloite, energianeuvonta auttaa taloyhtiön alkuun energia-asioissa maksuttomasti. Avaa yhteydenottoa ehdottava aloitepohja Word-muodossa tästä, tai PDF-muodossa tästä.

  B – Energiatarkastuksen toteuttaminen – Tämä aloite ehdottaa pienimuotoisen energiatarkastuksen toteuttamista taloyhtiöön. Tämä kannattaa, jos taloyhtiön energia-asioiden tilanne ei ole vielä selvillä ja pienemmätkin toimenpiteet ovat tekemättä. Avaa energiatarkastusta ehdottava aloitepohja Word-muodossa tästä, tai PDF-muodossa tästä.

  C – Energiakartoituksen toteuttaminen – Tämä aloite on niille, taloyhtiöille, joilla energia-asiat ovat pääosin hallussa ja pienet toimenpiteet tehty. Tällä aloitteella taloyhtiösi hallitus valtuutetaan tilaamaan energiakartoitus, jossa tutkitaan kattavasti kaikki isommat vaihtoehdot, joilla talon energiankulutusta saadaan parannettua kustannustehokkaasti. Avaa energiakartoitusta ehdottava aloitepohja Word-muodossa tästä, tai PDF-muodossa tästä.

 2. 2
  Täytä valitsemasi aloitepohja

  Lisää oma nimesi, allekirjoita aloite ja lisää taloyhtiösi nimi joko tulostettuun paperiin, tai digitaaliseen tiedostoon.

 3. 3
  Toimita aloite ajoissa hallitukselle tai isännöitsijälle

  Yhtiökokous voi tehdä päätöksiä vain asioista, jotka on ilmoitettu osakkeenomistajille etukäteen yhtiökokouksen esityslistassa. Ilmoita käsiteltävä asia taloyhtiön hallitukselle ja/tai isännöitsijälle hyvissä ajoin ennen yhtiökokousta.

  Avaa tarkempi ohje aloitteen toimittamiseen tästä (PDF-muodossa).

 4. 4
  Osallistu yhtiökokoukseen

  Sinun ei tarvitse tietää, miten energiatehokkuutta taloyhtiössä voisi parantaa eikä tuntea teknisiä yksityiskohtia. Energia-asioita edistetään ammattilaisten tuella. Ammattilaiset arvioivat ja laskevat eri vaihtoehtojen järkevyyden. Selvittelyn, tarkastuksen tai kartoituksen jälkeen tuloksista voidaan keskustella, ja mahdollisia remontteja voidaan ryhtyä suunnittelemaan tarkemmin. Ei siis paineita!

  Jos haluatte yhtiökokoukseen puolueettoman asiantuntijan mukaan kokoukseen, voitte pyytää mukaan asiantuntijan Taloyhtiöiden energianeuvonnasta: Lue lisää »