Hankimme Mellunkylän ja Malmin taloyhtiöille tuettuja energiatarkastuksia

Jätä yhteystietosi lomakkeella ja pysyt kuulolla

Näin teet aloitteen

Taloyhtiössä energiaremontteihin liittyvät päätökset tekee taloyhtiön yhtiökokous. Jokaisella asunnon omistajalla eli taloyhtiön osakkaalla on oikeus ehdottaa asioita käsiteltäväksi yhtiökokouksessa. Tee vuoden vaikuttavin ilmastoteko ja ehdota, että taloyhtiösi hallitus ryhtyy edistämään energiatehokkuuden parantamista. Yksi tapa päästä alkuun on ehdottaa  energiakartoituksen tilaamista taloyhtiölle.

Energiakartoituksen hinta suhteessa asuinkerrostalon budjettiin on pieni, tyypillisesti muutamia tuhansia euroja. Lähes kaikista kerrostaloista on mahdollista löytää kustannustehokkaita parannuskohteita. Kartoituksen avulla nämä vaihtoehdot, niiden hinnat ja takaisinmaksuajat saadaan näkyviksi. Kartoituksen tilaaminen ei sido taloyhtiötä mihinkään.

 1. 1

  Nyt on oikea hetki toimia – pyydä asia esityslistalle!

  Taloyhtiöiden yhtiökokoukset järjestetään tyypillisesti keväällä. Sinulla on oikeus pyytää asioita yhtiökokouksen esityslistalle, jos omistat asunnon taloyhtiöstä.

  Yhtiökokous voi tehdä päätöksiä vain asioista, jotka on ilmoitettu osakkeenomistajille etukäteen yhtiökokouksen esityslistassa. Ilmoita käsiteltävä asia taloyhtiön hallitukselle ja/tai isännöitsijälle hyvissä ajoin ennen yhtiökokousta.

 2. 2

  Hallituksen valtuuttaminen on ensimmäinen askel

  Koska remontit edellyttävät huolellista suunnittelua ja kartoittamista, ei ole järkevää ehdottaa yhtiökokoukselle suoraan energiaremontin tekemistä.

  Sen sijaan ehdota, että taloyhtiösi hallitus valtuutetaan tilaamaan energiakartoitus, jossa tutkitaan kattavasti kaikki vaihtoehdot, joilla talon energiankulutusta saadaan parannettua kustannustehokkaasti.

  Kun kartoitus on tehty, on huomattavasti helpompi arvioida, millaiseen energiaremonttiin haluatte ryhtyä, ja saada taloyhtiön osakkaat kannattamaan remontin tarkempaa valmistelua.

 3. 3

  Muotoile ehdotuksesi selkeästi

  Ehdotuksen yhtiökokouksen esityslistalle voi muotoilla esimerkiksi näin:

  Osakkeenomistajana pyydän, että yhtiökokouksessa käsitellään ja päätetään energiakartoituksen toteuttamisesta taloyhtiölle. Tästä syystä pyydän, että tämä energiakartoitusta koskeva ehdotukseni liitetään yhtiökokouksen esityslistalle.

  Kartoituksessa tulisi selvittää riittävällä laajuudella ainakin erilaisten energiatehokkuustoimien kannattavuus, uusiutuvan energian lisäämisen mahdollisuudet ja kannattavuus sekä päälämmitysjärjestelmän vaihtamisen mahdolliset edut.

  Jos kartoituksessa löydetään taloudellisesti kannattavia energiatehokkuuden parantamisen keinoja, voidaan näitä lähteä taloyhtiön erillisellä päätöksellä edistämään. Toimien kannattavuuden selvittäminen ei vielä sido taloyhtiötä mihinkään eli kartoitus on riskitön.

  Ehdotan, että kartoituksen tilaamisesta päätetään yhtiökokouksessa ja että varsinaisen tilaamisen suorittavat yhteistyössä taloyhtiön hallitus ja isännöitsijä.

 4. 4

  Osallistu yhtiökokoukseen

  Sinun ei tarvitse tietää, miten energiatehokkuutta taloyhtiössä voisi parantaa eikä tuntea teknisiä yksityiskohtia. Energiakartoitus tilataan juuri siksi, että sitä kautta ammattilaiset arvioivat ja laskevat eri vaihtoehtojen järkevyyden. Kartoituksen jälkeen tuloksista voidaan keskustella, ja mahdollisia remontteja voidaan ryhtyä suunnittelemaan tarkemmin. Ei siis paineita!

 5. 5

  Hyödynnä ilmainen asiantuntija-apu

  Haluatteko neuvontaa tai puolueettoman asiantuntijan mukaan kokoukseen? Helsingin kaupunki tarjoaa taloyhtiöille maksutonta neuvontaa energiaremontin eri vaiheissa. Lue lisää »