Sähköautojen latauspisteiden toteutukseen neuvontaa Helsingin kaupungilta

Nainen lataa autoa parkkihallissa, sähköauton latauspiste

Helsingin kaupungin energia-asiantuntijat tarjoavat ilmaista neuvontaa helsinkiläisille kerrostaloyhtiöille energiaremonttien lisäksi sähköautojen latauspisteiden rakentamisessa. Neuvontaa saa kaikissa vaiheissa ideoinnista toteutukseen.

Sähköautot yleistyvät vauhdilla Helsingissä. Tämän vuoden aikana ladattavien autojen osuus on noussut jo yli 35 prosenttiin kaikista ensirekisteröinneistä. Tällä hetkellä suurin osa autojen latauksista tehdään kotona tai työpaikalla eli siellä, missä autoa säilytetään eniten. Niinpä latauspisteistä onkin tullut jo perustarve taloyhtiöissä.

Parhaimmillaan latausmahdollisuus omassa taloyhtiössä voi nostaa kiinteistön arvoa ja parantaa asukastyytyväisyyttä. Laki myös velvoittaa taloyhtiöitä asentamaan latausvalmiuden eli putkituksen tai kaapeloinnin, jos edessä on muista syistä pysäköintialuetta tai sen sähköjä koskeva laajempi remontti. Taloyhtiöt voivat hakea valtionavustusta latauspisteiden rakentamiseen. Tukea voi hakea vähintään viidelle latauspisteelle, ja sen avulla voi kattaa jopa 35 % kustannuksista.

Taloyhtiöiden innokkuus rakentaa sähköautojen latauspisteitä on kokonaisuudessaan keskeinen tekijä liikenteen sähköistymisessä Helsingissä. Rakentamalla latauspisteitä taloyhtiöt tekevätkin tärkeän ilmastoteon Helsingin hyväksi. Lisäksi sähköautoilu parantaa ilmanlaatua ja vähentää melua kaupunkiympäristössä.

Latauspisteet taloyhtiöön selkeillä askelilla

Helsingin energia-asiantuntijat tarjoavat neuvontaa taloyhtiöille latauspisteiden rakentamisen eri vaiheissa. He opastavat taloyhtiöitä myös muissa usein askarruttavissa kysymyksissä, jotka koskevat tyypillisesti eri latausratkaisuja, päätöksentekoa sekä kustannusten ja sähkökulujen kohdistamista.

Latauspisteiden hankinta etenee seuraavasti:

  1. Asia esille taloyhtiössä
  2. Tarve- ja sähkökartoitus
  3. Asia päätettäväksi yhtiökokoukseen
  4. Hae toimenpidelupa tarvittaessa
  5. Hae valtion avustusta
  6. Latauspisteen tilaus, asennus ja käyttöönotto
  7. Tiedotus taloyhtiön sisällä

Aloitteen latauspisteiden rakentamisesta voi tehdä joko taloyhtiön hallitus tai osakas. Tämän jälkeen on hyvä suorittaa kartoitus, jossa tutkitaan muun muassa sähköverkon kunto ja kapasiteetti sekä tarvittavien latauspisteiden määrä ja sijoittelu. Kartoituksen voi myös tehdä laajemman energiaselvityksen yhteydessä.

Varsinainen päätös sähköautojen latauspisteiden rakentamisesta tehdään yhtiökokouksessa. Latauspisteiden asentaminen rakennusluvan mukaisille autopaikoille ei vaadi Helsingissä rakennusvalvonnan lupaa. Ennen latauspisteiden rakentamista kiinteistön haltijan on kuitenkin syytä varmistaa, että tontilla olevat autopaikat ovat myönnetyn rakennusluvan mukaisia. Viimeisellä kolmella askeleella päästään käytännön toteutukseen: avustuksen hakemiseen, latauspisteen tilaukseen, asennukseen ja käyttöönottoon.

Kaupungin energia-asiantuntijoihin voi ottaa yhteyttä täältä. Neuvonta on ilmaista ja tarkoitettu kaikille helsinkiläisille taloyhtiöille. Taloyhtiöt vastaavat itse yhtiökohtaisten kartoitusten teettämisestä ja latauspisteiden rakentamisesta ja maksamisesta.

Pientalojen asukkaat voivat puolestaan ottaa yhteyttä HSY:n energianeuvontaan.

Tutustu myös näihin: 

Infomateriaali taloyhtiölle

Avustus sähköautojen latausinfran rakentamiseen (ARA)

Sähköauton lataus taloyhtiöissä 2021 -webinaari (HSY)

Lisätietoa:

Energiarenessanssi-tiimi (energiaremontti@hel.fi)

Tiimipäällikkö Aleksi Heikkilä, +358 405403642.