Energiasyöpöstä omavaraiseksi – malmilaistaloyhtiö siirtyi maalämpöön linjasaneerauksen yhteydessä
Helsingin Malmilla kohoaa kerrostalo, jossa nautitaan hiljaiselosta pitkän remonttiputken jälkeen. Lasitettujen parvekkeiden rytmittämä vaalea ulkosivu kylpee elokuun lempeässä valossa ja lapsikatras juoksentelee pitkin pihamaata. Vuonna 1966 rakennettu betonitalo huokuu perinteistä lähiötunnelmaa, mutta samalla se on vahvasti kiinni tulevaisuudessa.
As. Oy Vihreän kullan hallituksen puheenjohtaja Pia Winqvistille viime vuodet ovat olleet melkoista menoa, mutta lopputulosta on ilo tarkastella.
”Kaikki suuret remontit on nyt tehty ja meillä on hyvin pitkälle omavarainen ja energiatehokas taloyhtiö”, Winqvist kiteyttää.
Taloyhtiön viimeisimpien uudistusten laajuus hahmottuu, kun astutaan sisälle tekniseen tilaan. Huoneessa hyrisee laitteisto, johon virtaa energiaa pihalle poratuista kymmenestä yli 300 metrin syvyisestä lämpökaivosta. Kiinteistössä on aikoinaan siirrytty öljylämmityksestä kaukolämpöön. Sittemmin linjasaneerauksen yhteydessä lämmitysjärjestelmäksi vaihtui maalämpö.
Alkuvaiheen tuki ja tieto innostivat etenemään
As. Oy Vihreä Kulta alkoi kiinnostua maalämmöstä keväällä 2019, kun suunnitteilla olivat sekä julkisivuremontti että linjasaneeraus. Tiensä päähän tullut kaukolämpölaitteisto olisi joka tapauksessa pitänyt uusia remontin yhteydessä.
Tunnusteluvaiheessa Winqvist otti yhteyttä Helsingin kaupungin taloyhtiöiden energianeuvontaan, saadakseen käsityksen järjestelmän hyödyistä, hinnasta ja esimerkiksi lämpökaivojen sijoittamisesta tontilla. Avartavien keskustelujen innoittamana hallitus ryhtyi toimiin.
”Päätimme ostaa suunnittelutoimistolta kartoituksen maalämpöön siirtymisestä. Energiatiimi kävi kartoituksen läpi ja antoi siihenkin kommenttinsa ja hyviä neuvoja”, Winqvist kertoo.
Kartoitus toimitettiin yhtiökokoukselle suuntaa antavien hankelaskelmien kanssa. Kun tilaisuudessa saatiin vihreää valoa toteutussuunnitelman edistämiseksi, yksityiskohdat alkoivat tarkentua. Lopuksi pidettiin ylimääräinen yhtiökokous, jossa äänestyksen päätteeksi hallitus sai valtuudet urakoitsijan valitsemiseen. Suunnittelutoimisto hoiti kilpailuttamisen, ja hallitus valitsi lopulta sopivan kumppanin kolmen vaihtoehdon joukosta.
Päätökseen johtanut prosessi oli haastava, ja osakkaita mietityttivät etenkin kustannukset.
”Ratkaisun sinetöi maalämmön hyvä hyötysuhde. Laskelmat osoittivat sen, että käyttöön ottamisen jälkeen investointi maksaa itsensä takaisin 10 vuodessa ja on siitä eteenpäin pelkkää säästöä,” Winqvist avaa.
Energiaremontti kannattaa suorittaa linjasaneerauksen yhteydessä
Maalämpöurakan lisäksi As. Oy Vihreä Kulta päätti toteuttaa linjasaneerauksen yhteydessä sähköautojen latauspisteet pysäköintialueella sekä asentaa autotalleihin latauspistevalmiudet.
”Niputtaminen toi meille selkeitä säästöjä. Esimerkiksi maalämpöputkien vientiin kuuluvia pihan kaivuutöitä ei tarvinnut tehdä, koska maa myllättiin muutenkin lataustolppia varten”, Winqvist kertoo.
Suuri helpotus ja toinen tärkeä syy ryhtyä energiaremonttiin olivat ARAn tuet. Taloyhtiö sai 240 000 euron maalämpökustannuksiin tukea yhteensä 85 000 euroa. Tämän päälle tulivat avustukset muun muassa sähköautojen latausinfraan sekä vettä säästäviin kalusteisiin.
”On erittäin tärkeää selvittää tukiin liittyvät yksityiskohdat heti alkuvaiheessa. Meidän tapauksessamme puhutaan yli sadasta tuhannesta eurosta.”
Selviä säästöjä, ei nousua hoitovastikkeisiin
Julkisivuremontti saatiin päätökseen syksyllä 2021. Pian sen perään alkoivat linjasaneeraus ja energiaremontti. Myllerrys kiinteistöllä kesti vuoden verran, josta maalämpöurakkaan kului noin kolme kuukautta. Lokakuussa 2022 tontilla vihdoinkin hiljeni.
Uuden lämmitysjärjestelmän käyttöönotossa oli pientä alkukankeutta liittyen lämpötilojen säätöihin, mutta ongelmat onneksi ratkesivat nopeasti.
Winqvist kertoo hämmästelleensä aika lailla sitä, kuinka paljon maalämpöjärjestelmän laitteisto kuluttaa sähköä.
”Tämä säikäytti kohonneiden sähkön hintojen vuoksi. Saimme taloyhtiölle onneksi melko edullisen sähkösopimuksen. Lisäksi haimme varapuheenjohtajan kanssa sähköavustusta, joka myönnettiinkin meille täysimääräisenä”, Winqvist kertoo.
Yksi ikävä yllätys oli tieto siitä, että kaukolämmön irtisanomisaika on peräti viisi kuukautta. Tästä tuli taloyhtiölle takkiin sievoinen summa, jonka selvittelyt jatkuvat.
Kaikesta huolimatta maalämpö on ollut taloudellisesti järkevä valinta. Tehdyn selvityksen mukaan taloyhtiölle on kertynyt säästöjä vuodessa 19 000 euroa verrattuna kaukolämpöön, eikä esimerkiksi hoitovastikkeiden nostoon ole tullut tarvetta energian kallistumisesta ja inflaatiosta huolimatta.
Taloyhtiön hallitukselta vaaditaan aktiivisuutta ja pitkää pinnaa
Maallikoista koostuvalle hallitukselle isojen remonttien läpiviennit ja energiauudistus olivat paitsi stressaavaa myös äärimmäisen opettavaista aikaa. Yhtiö palkkasi urakkaa varten projektipäällikön ja suunnittelutoimisto hoiti kilpailutuksen. Käytännössä hallitus on kuitenkin Winqvistin johdolla toiminut keskeisessä roolissa läpi projektin ilman isännöintitoimiston apua.
”Tähän on liittynyt ihan hirveästi nippelitiedon hallintaa ja satoja sähköposteja. On pitänyt etsiä tietoa sekä kysyä selvittää lukuisia asioita eri tahoilta. Kaikki hakemuksetkin olemme täyttäneet itse”, Winqvist kertoo.
Alkuun pääsemissä kaupungin energianeuvonnan tiimin apua olikin korvaamatonta – ikään kuin se puuttuva linkki, kun tarvittiin puolueetonta tietoa uudenlaisesta tekniikasta.
”Palvelu tuli vastaan kreivin aikaan ja sain vastauksia kaikkiin kysymyksiin nopeasti ja ymmärrettävällä tavalla. Kun muut projektissa olevat tahot keskittyivät omaan tonttiinsa ja isoon kuvaan, energianeuvonnasta sain opastusta pienissä, mutta oleellisissa yksityiskohdissa”, Winqvist sanoo.
Kaikki energiansäästökeinot käyttöön
Prosessin aikana hallitus havahtui siihen, miten helposti taloyhtiössä on voi toteuttaa muitakin energiansäästötoimenpiteitä. Suuri merkitys on ollut jo pelkästään asuntojen ja autotallien lämpötilojen laskemisella.
Urakan jälkeen talossa otettiin käyttöön vesimittarit, porraskäytäviin asennettiin liiketunnistimella toimivat led-valot ja ilmastointi säädettiin energiatehokkaaksi. Lisäksi talon yhteiseltä saunaosastolta poistettiin toinen suihkuhuone, saunavuoroja järkeistettiin ja pesutuvan koneiden käyttö muutettiin maksulliseksi. Muutokset ovat kannustaneet asukkaita pohtimaan aiempaa tarkemmin omaa veden kulutustaan.
”Tehtävämme on toimia vastuullisesti ja edistää energiatehokkuutta kestävällä tavalla. Olemme taloyhtiönä tehneet tärkeitä muutoksia, joita voimme ylpeänä esitellä. Tulevaisuudessa aiomme vielä kartoittaa aurinkoenergian käyttöönottoa, Winqvist summaa.
Kuvat ja teksti: Maria Rautio