Nopeat ja edulliset keinot energiansäästöön Taloyhtiöillä on monia keinoja säästää energiaa nopeasti ilman merkittäviä investointeja. Nämä pienemmät ja kevyemmät keinot kannattaa ottaa ensimmäisenä käyttöön.

Lue lisää >>

Asukkailla on suuri vaikutus taloyhtiön yhteisiin energiakuluihin

Usein taloyhtiöitä kiinnostavat sellaiset energiansäästötoimet, jotka eivät maksa mitään, mutta joissa säästöt olisivat mahdollisimman suuret. Tällaisissa tilanteissa avainasemassa ovat asukkaat. Kukin voi omilla kulutustottumuksillaan ja havaitsemistaan vioista ilmoittamisella vaikuttaa taloyhtiön energiakuluihin. Kaikki taloyhtiön kulut tulevat lopulta kuitenkin asunnon omistajalle maksettavaksi. Jos asut vuokralla, samat kulut peritään sinulta vuokraan sisällytettynä.

Yleensä vastikkeen suurin kuluerä on lämmitys. Lämmitysenergiaa kuluu asuntojen, yhteisten tilojen sekä käyttöveden lämmitykseen. Asukkaan suoran vaikutuksen alaisina ovat myös vesi ja kiinteistösähkö. Vaikka saunavuoron tai pesulan maksuun kuuluu vapaa veden käyttö taloyhtiön piikkiin, tulee siitä koituvat kulut lopulta osakkaille vastikkeen kautta maksettavaksi.

Ilmoita vioista heti

Harva asukas tai edes hallituslainen on rakennusten energiatalouden ammattilainen, eikä tarvitsekaan olla. Tärkeää on tuoda havaitsemansa huomiot heti esiin esimerkiksi huoltoyhtiölle tai isännöitsijälle, jotta he voivat ammattilaisina arvioida tilanteen korjaustarpeen. Turhan kuuma rappukäytävä tai varastossa yksin palava valo eivät vaikuta asumismukavuuteen, mutta ne vaikuttavat yhteiseen energialaskuun. Yhtä lailla jatkuvasti vettä liruttava vessanpönttö ei välttämättä aiheuta vesivahinkoa, mutta se kasvattaa turhaan vesilaskua.

Kaiken kuluttamisen kohdalla olisi hyvä miettiä, paljonko sinä todella tarvitset. Voisiko hissin käytön sijaan kävellä portaat edes alaspäin mentäessä, jotta sähköä säästyisi. Samalla saa hyötyliikuntaa ja tekee ympäristöteon energiaa säästäessään. Tarvitseeko vesilasiin saada hanasta jääkylmää vettä vai riittäisikö haalea, jotta vettä ei tarvitsisi juoksuttaa turhaan odotellessa.

Turhan kuuma rappukäytävä nostaa kaikkien asumiskustannuksia. Kuva: Jussi Rekiaro

Kaikella kulutuksen vähentämisellä on merkitys, vaikka teot olisivatkin yksittäisinä pieniä. Useammasta pienestä teosta syntyy jo merkittäviä säästöjä. Suora lämmön, sähkön, veden ja muun kulutuksen vähentäminen tuo suoria rahallisia säästöjä sekä suoria ympäristövaikutuksia. Pelkkiä hyötyjä siis. Kaikkea kuluttamista ei tarvitse lopettaa ja voi aloittaa pienillä teoilla. Tavoitteena voi olla vaikka lyhentää suihkuaikaa minuutilla ja kävellä hissin sijaan portaita ylös kerran viikossa.

Viestinnällä voidaan saada suuria säästöjä aikaiseksi. Tämä huomattiin talvella 2022 kun Suomessakin oli epävarmuutta energian riittävyydestä. Talvella vältyttiin sähkökatkoilta tiedottamalla ja ohjeistamalla eli suomalaisten vapaaehtoisella kulutustottumusten muuttamisella. Hyviä materiaaleja taloyhtiön energiaviestinnän tueksi löytyy HSY:ltä: Materiaaleja taloyhtiöviestintään.

Lisää hyviä keinoja energiansäästöön löydät artikkelistamme. Omaa tietämystä taloyhtiön energiataloudesta tai asumisen ympäristövaikutuksista voit lisätä HSY:n maksuttomilla verkkokursseilla.