Hur vet jag om bergvärme är lämpligt för mitt husbolag?

Bergvärmens popularitet har ökat år för år bland husbolagen. Denna artikel behandlar utredningsskedena för bergvärme ur synvinkeln för ett husbolag i Helsingfors.

Maalämpöpumput ja taloyhtiön puheenjohtaja lämmönjakohuoneessa.

Bergvärme är ofta en energi- och kostnadseffektiv lösning även för uppvärmning och kylning av större bostadsfastigheter. Bergvärme lämpar sig dock inte för alla husbolag, och den första förutsättningen är ett vattenburet uppvärmningssystem, det vill säga vattenburna värmeelement eller vattenburen golvvärme. De vanligaste hindren för bergvärme är att husbolaget är beläget på ett grundvattenområde, underjordiska konstruktioner under tomten, att husbolagets delägare motsätter sig det, eller att tomten är för liten för ett tillräckligt antal bergvärmebrunnar. Dessa vanligaste hinder är samtidigt just de viktigaste frågorna som ska utredas när ett husbolag preliminärt överväger att övergå till bergvärme. 

Ta reda på huruvida din tomt lämpar sig för bergvärme

Det är bra att först höra sig för hos staden huruvida ert husbolag ligger på ett grundvattenområde, vilket förhindrar borrning av brunnar, eller huruvida det finns underjordiska konstruktioner under er tomt, vilket förhindrar genomförande av bergvärme. Det går lätt att preliminärt höra sig för om möjligheten att bygga bergvärme på en fastighet med Helsingfors stads webbformulär. Ifall den egna tomten är otillräcklig har Helsingfors även tillåtit utnyttjade av allmänna områden för bergvärme.  Om du funderar på möjligheten att utnyttja ett allmänt område för ditt husbolags bergvärmeprojekt, ska du fråga om det i din preliminära förfrågan.  

    En allmän missuppfattning är att man inte får borra bergvärmebrunnar på hyrda tomter. Helsingfors stad förhåller sig dock i allmänhet positivt till bergvärmeprojekt på de tomter staden hyr ut. Om ditt hus är beläget på Helsingfors stads hyrestomt, ska du under bergvärmeprojektets genomförande anhålla om lov av staden i enlighet med dessa anvisningar

    Delaktiggör delägarna i diskussioner redan under det första skedet

    Kom ihåg att delägarnas förhållningssätt till bergvärme avgör huruvida projektet inleds. Det är alltså bra att utreda hur delägarna och invånarna förhåller sig till tanken, och begrunda den takt med vilken man framskrider i enlighet med det. Det är bra att inleda diskussionerna redan då man funderar på ett bergvärmeprojekt, eftersom aktiv kommunikation inom husbolaget har konstaterats vara till nytta vid genomförandet av bergvärmeprojekt. 

      Det är viktigt att alla delägare förstår att en bergvärmerenovering betalar sig själv, till skillnad från exempelvis ett stambyte eller underhållsmålning av taket. Ofta är delägarna och invånarna oroliga över hur ett bergvärmeprojekt påverkar gårdsområdena och trädgården. Bergvärme påverkar dock inte användningen av gården i särskilt stor utsträckning, med undantag av då bergvärmebrunnarna borras och rören monteras. Ett bergvärmeprojekt kan vara ett utmärkt tillfälle att utveckla gårdsområdena. 

        Det är också bra att korrigera allmänna missuppfattningar om bergvärme: Ofta tror man exempelvis fortfarande att bergvärme är en ny teknik, trots att man redan har över 30 års erfarenhet av den i Finland och mycket längre erfarenhet i Sverige. Hundratals husbolag i Helsingfors har övergått till bergvärme. Tekniken är dessutom ganska enkel och i själva verket relativt gammal: funktionsprincipen för en bergvärmepump är densamma som för ett vanligt kylskåp. Andra kan vara oroliga över bergvärmens livscykel, eller så kan man vara rädd för att värmen tar slut eller att brunnarna fryser. När systemet planeras väl och dimensioneras rätt så kan detta dock inte ske. Bergvärmen producerar tillräckligt med värme för uppvärmningssystemet, men också för uppvärmning av bruksvatten. 

        Anställ en expert för att utreda detaljerna

        Om bergvärme verkar som ett ett möjligt alternativ för ditt husbolag, är det bra att i detta skede anställa ett expertföretag för att kartlägga genomförandet av bergvärme mer i detalj. Man måste exempelvis hitta tillräckligt med utrymme för bergvärmemaskinerna. Dessutom utreder en expert huruvida det på tomten eller i dess närområde finns utrymme för bergvärmebrunnarna samt huruvida berggrunden och markbeskaffenheten lämpar sig för borrning av energibrunnar. Typiskt sett är energibrunnarna i höghus cirka 250–350 m djupa, och beroende på byggnadens värmeförbrukning och övriga värmekällor, såsom värmeåtervinning från frånluft, kan det behövas fler än en energibrunn. Du hittar experter exempelvis på den förteckning över tjänsteproducenter som vi har sammanställt. 

          En energiexpert som är oberoende av anordningsleverantörer kan även hjälpa med offertbegäranden och val av entreprenör samt ta ställning till huruvida det är bra att i samband med bergvärmeprojektet även genomföra andra åtgärder, såsom extra isolering av vindsbjälklaget eller smart värmestyrning för att minska energiförbrukningen. När läget för och antalet bergvärmebrunnar är klart, ska en grundligare utredning av möjligheten att bygga bergvärme utarbetas för Helsingfors stad. Läs detaljerade anvisningar för bergvärme på Helsingfors stads webbplats. 

          Det finns flera alternativ för finansiering av projektet 

          För att genomföra ett bergvärmeprojekt i ett husbolag behövs självfallet även finansiering. Det finns flera alternativ för finansiering, men det vanligaste är att husbolaget tar ett lån. Bankerna erbjuder även gröna lån, och vissa företag erbjuder bergvärme exempelvis genom leasing-finansiering. Det är också möjligt att finansiera bergvärmeprojektet med de besparingar man får tack vare bergvärmen, och därför är det ofta möjligt att genomföra bergvärmeprojekt vederlagsneutralt, eftersom låneavkortningen täcks med de besparingar som uppnås. 

          Bergvärme är inte det enda alternativet för energirenovering 

          Om bergvärme inte visar sig vara lämplig för ditt husbolag, finns det till all lycka flera andra åtgärder genom vilka det går att minska husbolagets boendekostnader och spara energi, exempelvis: 

            1. Luft-till-vatten-värmepump 
            2. Frånluftsvärmepump 
            3. Ventilation med värmeåtervinning 
            4. Solpaneler
            5. Förbättring av byggnadsmantelns värmeisolering 
            6. Smart styrning av husteknik och justering av dess inställningar 
            7. Balansering och sköljning av värmenätet
            8. Förnyande av gamla ventilationsfläktar 
            9. Vattenbesparande vattenarmaturer och munstycken
            10. Tryckreduceringsventil i bruksvattenledningen
            11. Kommunikation till invånarna om energieffektivt boende

            Bergvärme är således inte det enda alternativet, och en energirenovering kan även genomföras utan bergvärme. Före ett bergvärmeprojekt är det dessutom alltid bra att minska energiförbrukningen med andra åtgärder. På så sätt gör man inte bergvärmesystemet onödigt stort och dyrt. 

              Utnyttja den obundna och avgiftsfria rådgivningen

              Du får mer råd genom att kontakta den obundna och avgiftsfria energirådgivningen för husbolag i Helsingfors stad. Du kan även ta del av genomförda energirenoveringar i husbolag på vår webbplats