Kuule kokemuksia toisilta taloyhtiöiltä: Maksuttomat taloyhtiöiden energiaillat Myllypurossa, Malmilla ja Kaarelassa marraskuussa 2024

Lue lisää ja ilmoittaudu

Maalämpöhybridi keskellä Stadia – taloyhtiön säästöt miljoonaluokkaa

Kalliolaisesta taloyhtiöstä tuli lämmityksen edelläkävijä sattuman kautta. Nyt se säästää 200 euroa päivässä maalämpöä ja kaukolämpöä yhdistämällä.

As Oy Helsinginkatu 13:n puheenjohtaja Jouni Vartiainen on tyytyväinen hybridijärjestelmään. Kuvaaja: N2.

Helsingin Kalliossa sijaitsee vuonna 1932 valmistunut taloyhtiö, joka lämpenee harvinaisella tavalla: maalämmön ja kaukolämmön yhdistelmällä. Seitsemästä 450 metrin syvyyteen poratusta maakaivosta virtaa lämpöä taloyhtiön lämmönjakokeskukseen. Yhdessä kaukolämmön kanssa tuloksena on saumaton kokonaisuus – hybridilämmitys.  

”Kaikki alkoi eräästä hallituksen kokouksesta, jossa pohdimme, onko maalämpöhanke ylipäätään mahdollinen keskellä Helsinkiä”, As Oy Helsinginkatu 13:n puheenjohtaja Jouni Vartiainen kertoo.

”Päätimme lähteä selvittämään asiaa isännöitsijän kanssa ja sille tielle jäimme. Nyt olemme ydinkeskustan ensimmäinen taloyhtiö, joka lämpenee hybridijärjestelmällä.”

Hybridilämmitys avuksi kantakaupungissa

Maalämpöjärjestelmä perustuu maaperän varastoimaan aurinkoenergiaan. Se vaatii syvien maakaivojen poraamista, ja siksi sitä ei aina osata pitää lämmitysvaihtoehtona tiiviisti rakennetussa kantakaupungissa.

Kaukolämpö tuotetaan voimalaitoksissa, joissa hyödynnetään fossiilisia polttoaineita tai bioenergiaa. Siinä missä maalämpö on energiatehokas ja ympäristöystävällinen vaihtoehto, kaukolämmön etuna on luotettavuus ja kyky välittää suuria määriä energiaa.

Taloyhtiöille on Helsingissä usein taloudellisesti kannattavaa luopua kaukolämmöstä kokonaan ja ottaa tilalle maalämpö. Aina se ei kuitenkaan ole mahdollista.  Hybridijärjestelmä mahdollistaa maalämmön ja kaukolämmön käyttämisen rinnakkain ja voi olla järkevä vaihtoehto etenkin silloin, kun taloyhtiön ympäristöön ei mahdu niin paljon maalämpökaivoja, että kaukolämmöstä irtautuminen onnistuisi kokonaan. 

As Oy Helsinginkatu 13 on Helsingin kantakaupungin ensimmäinen taloyhtiö, joka lämpenee hybridijärjestelmällä. Kuvaaja: N2.

Villi kortti

Jouni Vartiainen kertoo, että alun perin maalämpö nostettiin taloyhtiössä esiin villinä korttina. Selvitystyön myötä selvisi, että maalämpöä ja kaukolämpöä yhdistävä hybridijärjestelmä olisi sekä mahdollinen että taloudellisesti järkevä ratkaisu. Laskelmat osoittivat, että hybridijärjestelmä maksaisi itsensä takaisin noin kymmenessä vuodessa. Säästöjen arvioitiin olevan pitkällä aikavälillä jopa miljoonaluokkaa.

”Lisäksi ajattelimme tietysti myös ympäristöä sekä taloyhtiön hyvää mainetta. Kyseessä oli win-win-tilanne, joka oli hyötyjen valossa lopulta helppo esitellä osakkaille”, Vartiainen sanoo.

Maalämpöprojektin puolesta puhui myös taloyhtiön suurehko tontti. Maalämpökaivojen poraaminen oli vaivatonta, kun koko työmaa oli mahdollista perustaa omalle tontille eikä niille tarvinnut etsiä tilaa muualta.

Työ eteni sujuvasti: koko projekti sopimuksen allekirjoituksesta järjestelmän käyttöönottoon kesti vajaat puoli vuotta. Nyt hybridijärjestelmä on tuottanut lämpöä 158 asunnon ja 12 liiketilan taloyhtiöön jo lähes kahden vuoden ajan.

Hybridijärjestelmän käyttö yleistymässä

Kallion taloyhtiön lämmityksestä noin puolet tulee maalämmöstä. Hybridijärjestelmää ohjaa älykäs kiinteistöautomaatio.

”Karkeasti arvioituna taloyhtiömme säästää järjestelmän ansiosta joka päivä noin 200 euroa. Reaaliaikaista tilannetta voi seurata mobiilisovelluksen kautta”, Jouni Vartiainen kertoo.

Helsingin kantakaupungissa yhä useampi taloyhtiö heräilee uudenlaisiin lämmitysratkaisuihin ja kiinnostus hybridijärjestelmää kohtaan kasvaa. Vartiainen kannustaa taloyhtiöitä selvittämään ennakkoluulottomasti, onko maalämpö omassa taloyhtiössä mahdollinen. ”Hyvää taustatyötä perusteellisine selvityksineen ja kokeneen ulkopuolisen valvojan valintaa ei voi vähätellä. Lisäksi referenssikohteessa käyminen antaa selkeämmän kuvan jo etukäteen mahdollisesti hankittavasta järjestelmästä.”

Helsingin kaupungin energianeuvontatiimi tarjoaa maksutonta ja puolueetonta apua, kun taloyhtiö haluaa selvittää, millaiset energiaremontit olisivat sille taloudellisesti kannattavia. Tiimin energia-asiantuntijat myös vierailevat tarvittaessa taloyhtiöiden hallitusten kokouksissa ja järjestävät vierailuja referenssikohteisiin.  

Haluatko taloyhtiöllesi maksutonta ja puolueetonta energianeuvontaa? Lue lisää: hel.fi/energiaremontti