Aineistoja, työkaluja ja palveluita
Energiakartoituksessa selvitetään taloyhtiöllesi kannattavia ja mahdollisia isompia energiatehokkuustoimenpiteitä. Mitä laajempi energiaremontti on, sitä enemmän on hyötyä erillisestä energiakartoituksesta. Energiakartoituksen tarkoitus on tuottaa taloyhtiölle riittävät tiedot hankkeen käynnistämiseksi ja se voi sisältää asiakkaan tarpeen mukaan esimerkiksi lämmitystapavertailua ja e-lukutarkastelua. Se toimii myös energiaremontin hankesuunnittelun työkaluna.
Energiakartoitus kannattaa hankkia puolueettomalta asiantuntijayritykseltä. Ennen kartoituksen hankintaa kannattaa kuitenkin ottaa yhteyttä Helsingin energia-asiantuntijoihin sopivan kartoitustavan valitsemiseksi.
Mitä energiakartoituksessa kannattaa huomioida?
Energiakartoituksen teettämiseen vinkkejä ja perustietoa saat kirjoittamastamme artikkelista sekä Helsingin kaupungin energia-asiantuntijoilta.
Ehdota energiakartoitusta yhtiökokouksellesi
Mikäli et toimi taloyhtiösi hallituksessa, paras mahdollisuutesi edistää energiaremonttia on taloyhtiön yhtiökokous. Yhtiökokouksessa voit ehdottaa energiakartoituksen hankkimista, kevyempää tarkastusta tai yhteydenottoa energianeuvontaan. Löydät valmiit pohjat, jolla tehdä ehdotus yhtiökokoukseen tältä sivulta.
Energiakartoituksen tarjouspyyntöpohja
Saat alustavan tarjouspyyntöpohjan energiakartoituksen hankkimiseksi ottamalla yhteyttä energianeuvontaan, tai pyytämällä pohjaa sähköpostilla suoraan osoitteesta energiaremontti(at)hel.fi. Tarjouspyyntöpohjaa pitää aina räätälöidä jokaista taloyhtiötä varten erikseen. Alta löydät esimerkkitäytön tarjouspyyntöpohjasta:
Sään ääri-ilmiöt huomioiva pihasuunnittelu on viihtyisä ja monipuolinen tapa ehkäistä säätilojen aiheuttamia vahinkoja. Hyvin suunniteltu piha tuo mukanaan monia hyötyjä; Se voi parantaa asumisviihtyvyyttä, torjua melua, vähentää vahinkoriskejä ja jopa pienentää kunnossapitokustannuksia pitkällä aikavälillä.
Pihan vehreyttämistä kannattaa edistää vähintään silloin, kun pihaa muutenkin muokataan. Suurin hyöty saavutetaan, kun pihasuunnitelma on laadittu mahdollisimman kokonaisvaltaisesti ja asukkaita osallistaen. Suunnitelmaa voidaan tämän jälkeen toteuttaa vaiheittain tai kerralla suurempana kokonaisuutena.
Miksi ilmastokestävä pihasuunnittelu kannattaa?
Asukkaiden hyvinvointi: Varjostavat puut ja monipuoliset viheralueet lisäävät viihtyvyyttä ja tarjoavat suojaa helteeltä. Rakennuksen aurinkoisia seinustoja varjostava puusto ehkäisee myös rakennuksen ja sen asuntojen ylilämpenemistä.
Kustannussäästöt: Sadevesikuormaa ja eroosiota ehkäisevä pihamaa voi pienentää kunnossapitokuluja. Rakennusta varjostavan puuston avulla voidaan vähentää aktiiviseen viilennykseen liittyvää sähkönkulutusta. Tontin kasvuolosuhteisiin soveltuvilla ja pihan todellista käyttöä heijastavilla viherrakenteilla voidaan parhaimmillaan jopa vähentää kasvillisuuden hoitotarpeita ja huoltosykliä.
Tulvariskien hallinta: Hyvin suunniteltu piha voi imeyttää vettä ja estää sadevesien valumista rakennusten perustuksiin.
Lämpösaarekeilmiön torjunta: Viherrakentaminen viilentää ympäristöä ja parantaa mikroilmastoa.
Biodiversiteetin tukeminen: Monipuolinen kasvillisuus ja lahopuut tukevat pölyttäjiä ja muuta eliöstöä.
Äänimaiseman parantaminen: Liikenneväylien ja asuntojen väliin istutetut puut ja pensaat ehkäisevät liikenteen meluhaittaa. Samalla ne tarjoavat majapaikkoja esimerkiksi laululinnuille, joiden äänillä on osoitettu olevan positiivinen vaikutus hyvinvointiin.
Ilmastokestävän pihasuunnittelun tarjouspyyntöpohjat
Oheiset tarjouspyyntöpohjat on tarkoitettu taloyhtiöille, jotka haluavat parantaa kiinteistön ja tontin ilmastokestävyyttä pihasuunnittelun keinoin. Tarjouspyyntöpohja täytyy aina muokata jokaisen taloyhtiön tarpeisiin erikseen. Valitse sopiva tarjouspyyntöpohja tilanteen mukaan:
Tarjouspyyntöpohja 1: Ilmastokestävä pihasuunnittelu omana hankkeenaan (aukeaa uuteen välilehteen)
Tarjouspyyntöpohja 2: Ilmastokestävä pihasuunnittelu korjausremontin yhteydessä (aukeaa uuteen välilehteen)
Mistä tiedän, soveltuuko maalämpö taloyhtiööni?
Maalämpö yleistyy Helsingissä taloyhtiöiden energianlähteenä nopeasti. Lue sivustomme artikkelista, miten helsinkiläinen taloyhtiö voi alkaa selvittää kiinteistönsä soveltuvuuden maalämmölle. Maalämpö on usein energia- ja kustannustehokas ratkaisu suurempienkin asuinkiinteistöjen lämmitykseen ja myös jäähdytykseen.
Vertailutyökalulla voit selkeyttää eroavaisuuksia saatujen maalämpötarjousten välillä. Työkalu toimii myös muistilistana tarjousten käsittelyssä. Pyydä muokattava versio energianeuvonnasta osoitteesta energiaremontti@hel.fi.
Taloyhtiöiden energianeuvonta
Helsingin kaupungin energia-asiantuntijat tarjoavat puolueetonta ja maksutonta neuvontaa helsinkiläisille taloyhtiöille, jotka ovat kiinnostuneita selvittämään, miten taloyhtiössä voidaan parantaa energiatehokkuutta ja toteuttaa taloudellisesti kannattava energiaremontti. Neuvontaa saa remontin kaikissa vaiheissa ideasta toteutukseen. Energia-asiantuntijan voi esimerkiksi pyytää hallituksen kokoukseen tai yhtiökokoukseen. Asiantuntijat voivat myös perehdyttää taloyhtiötä erilaisiin energiaremonttivaihtoehtoihin tai kertoa toisten taloyhtiöiden onnistuneista esimerkeistä.
Ota yhteyttä kaupungin energia-asiantuntijoihin tämän sivun kautta.
Hissiasiamies
Helsingin kaupungin hissiprojekti tarjoaa maksutonta neuvontaa helsinkiläisille taloyhtiöille jälkiasennushissien hankintaan liittyvissä kysymyksissä. Kutsu Helsingin kaupungin hissiasiamies tutustumaan taloyhtiöönne; hänen kanssaan voitte yhdessä kartoittaa jälkiasennushissin erilaiset toteutusmahdollisuudet, yksilölliset ratkaisuvaihtoehdot ja ratkaisuvaihtoehdoista aiheutuvat alustavat hankintakustannusarviot. Hissiasiamiehellä on monipuolinen kokemus Helsingissä jo toteutetuista ja suunnitteilla olevista jälkiasennushankkeista. Ota yhteyttä hissiasiamies Simo Merilään puhelimitse (09) 310 36122 tai sähköpostilla (etunimi.sukunimi@hel.fi).
Täydennysrakentamispalvelu
Helsingin kaupungin maksuton täydennysrakentamispalvelu neuvoo ja tukee täydennysrakentamisprosessissa. Taloyhtiö saattaa täydennysrakentamisella pystyä rahoittamaan isojakin korjaushankkeitaan. Lue lisää taloyhtiösi mahdollisuuksista täydennysrakentamisen sivuilta: taydennysrakentaminen.hel.fi ja ota yhteyttä sähköpostitse osoitteeseen: taydennysrakentaminen@hel.fi.
Rakennusvalvonta
Täältä löydät Helsingin rakennusvalvonnan ohjeet korjaus- ja muutostöihin. Ohjeissa kerrotaan myös millaiset työt vaativat rakentamisluvan.
Energia-aiheiset verkkokurssit taloyhtiölle
HSY on toteuttanut useita laadukkaita ja täysin ilmaisia kursseja taloyhtiöille. Kaikki verkkokurssit löydät HSY:n verkkosivuilta . Mukana on muun muassa taloyhtiön hallitukselle suunnattuja seuraavia kursseja energia-aiheisiin:
- Taloyhtiön energiaekspertti -kurssi
- Taloyhtiön hallituksen energiaviestintä -kurssi
- Auringosta sähköä taloyhtiöön -kurssi
Taloyhtiön hallituksen viestintäopas energiatehokkuudesta
Viestintä on todella olennainen osa taloyhtiön energiatehokkuutta ja toimivuutta. HSY on toteuttanut taloyhtiöiden hallituksille oman viestintäoppaan energiatehokkuudesta. Oppaan voit ladata PDF-muodossa tältä HSY:n sivulta.
Kannattaa myös tutustua myös muihin taloyhtiön hallituksen energiaviestintämateriaaleihin.
Energiahukasta energiaviisauteen -opas taloyhtiöille
Energiahukasta energiaviisauteen -opas kertoo kokonaisvaltaisesti taloyhtiön energiatehokkuuden parantamisesta ja energia-asioiden huomioimisesta vuoden ympäri. Oppaan voit ladata tästä. Opas on toteutettu Ilmastoviisaat taloyhtiöt-hankkeessa.
Korttelipihan perustamisopas
Korttelipihan perustamisopas kertoo, miten taloyhtiöt ja asukkaat voivat kehittää pihoja yhdessä ja lopulta synnyttää vehreitä korttelipihoja. Opas on syntynyt yhteistyössä Korttelipihat takaisin! –asukasliikkeen, FEMMA Planningin sekä Helsingin Kaupunkiympäristön toimialan kanssa. Opas löytyy osoitteesta https://korttelipihat.hel.fi/(aukeaa uudessa välilehdessä).
Opas sään ääri-ilmiöihin varautumiseen
Muuttuva sää vaikuttaa monella tapaa rakennuksiin ja niiden käyttäjiin. Kiinteistöliiton opas auttaa taloyhtiöitä ja isännöitsijöitä varautumaan muuttuviin sääolosuhteisiin ja sään ääri-ilmiöihin. Opas avaa muuttuvien sääolojen vaikutuksia sekä erilaisia ratkaisuehdotuksia taloyhtiöille. Voit ladata pdf-muotoisen oppaan painamalla tästä (aukeaa uudessa välilehdessä).
Liikennemelu ja koti
Tästä Helsingin oppaasta löydät asuinalueiden melutason ohjearvot sekä neuvoja asuintalon meluntorjuntaan. Meluntorjuntaa parantavia toimenpiteitä voidaan toteuttaa osana korjausremontteja. Osa toimenpiteitä parantaa samalla kodin energiatehokkuutta ja lieventää sään ääri-ilmiöiden vaikutuksia. Avaa pdf-muotoinen opas tästä (linkki aukeaa uuteen välilehteen).
Lue, miten sähköautojen latauspaikkoja kannattaa edistää taloyhtiössä ja miten latauspisteiden hankinta etenee sivustomme artikkelista. Sivun lopusta löydät myös linkkejä muihin hyviin materiaaleihin liittyen sähköautojen latauspaikkoihin.