Kuule kokemuksia toisilta taloyhtiöiltä: Maksuttomat taloyhtiöiden energiaillat Myllypurossa, Malmilla ja Kaarelassa marraskuussa 2024

Lue lisää ja ilmoittaudu

Mistä tiedän, soveltuuko maalämpö meidän taloyhtiöömme?

Maalämmön suosio on kasvanut taloyhtiöiden keskuudessa vuosi vuodelta. Tässä artikkelissa käsitellään maalämmön selvittämisvaiheita helsinkiläisen taloyhtiön näkökulmasta.

Maalämpöpumput ja taloyhtiön puheenjohtaja lämmönjakohuoneessa.

Maalämpö on usein energia- ja kustannustehokas ratkaisu suurempienkin asuinkiinteistöjen lämmitykseen ja myös jäähdytykseen. Kaikille taloyhtiöille maalämpö ei kuitenkaan sovellu, ja aivan ensimmäisenä edellytyksenä on vesikiertoinen lämmitysjärjestelmä eli vesikiertoiset patterit tai vesikiertoinen lattialämmitys. Yleisimpiä esteitä maalämmölle ovat taloyhtiön sijainti pohjavesialueella, maanalaiset rakenteet tontin alla, taloyhtiön osakkaiden vastustus tai liian ahdas tontti riittävän maalämpökaivomäärän mahduttamiseksi. Nämä yleisimmät esteet ovat samalla juuri niitä tärkeimpiä selvitettäviä asioita, kun taloyhtiö haluaa lähteä alustavasti pohtimaan maalämpöön siirtymistä.

Selvitä, soveltuuko tonttisi maalämmölle

Ensimmäisenä kannattaa selvittää kaupungilta, onko taloyhtiönne pohjavesialueella, joka estää kaivojen porauksen, tai onko tonttinne alla kenties maanalaisia rakenteita esteenä maalämmön toteuttamiselle. Alustavan ennakkotiedustelun maalämmön rakennettavuudesta kiinteistölle voi tehdä Helsingissä helposti kaupungin nettilomakkeella. Helsinki on sallinut myös yleisten alueiden hyödyntämisen maalämpökäyttöön, jos oma tontti ei riitä.  Jos pohdit yleisen alueen hyödyntämisen mahdollisuutta taloyhtiösi maalämpöhankkeessa, kysy siitä ennakkotiedustelussa.

Yleinen harhaluulo on, että vuokratontille ei saisi porata maalämpökaivoja. Helsingin kaupunki suhtautuu kuitenkin yleensä hyvin myönteisesti vuokraamiensa tonttien maalämpöhankkeisiin. Jos taloyhtiösi sijaitsee Helsingin vuokratontilla, täytyy maalämpöprojektiin kysyä toteutusvaiheessa lupa kaupungilta näiden ohjeiden mukaisesti.

Osakkaat mukaan keskusteluihin jo alkuvaiheessa

Muista, että osakkaiden suhtautuminen maalämpöön ratkaisee hankkeeseen ryhtymisen. Kannattaa siis selvittää, miten osakkaat ja asukkaat suhtautuvat ajatukseen ja pohtia etenemistahtia sen mukaan. Keskustelut on hyvä aloittaa jo maalämpöhanketta pohdiskeltaessa, koska aktiivisen taloyhtiöviestinnän on todettu auttavan maalämpöhankkeen toteutumisessa.

Kaikkien osakkaiden on tärkeää ymmärtää, että maalämpöremontti maksaa itsensä takaisin, toisin kuin esimerkiksi putkiremontti tai katon huoltomaalaus. Usein osakkaita ja asukkaita huolettaa maalämpöhankkeen vaikutus piha-alueisiin ja puutarhaan. Maalämpö ei kuitenkaan vaikuta juurikaan pihan käyttöön muuten, kuin maalämpökaivojen poraamisen ja putkiasennusten aikana. Maalämpöhanke voi olla oiva tilaisuus kehittää piha-alueita.

Kannattaa myös oikoa yleisiä väärinymmärryksiä maalämmöstä: Usein taloyhtiöissä esimerkiksi yhä ajatellaan, että maalämpö on jotenkin uutta teknologiaa, vaikka kokemusta on jo yli 30 vuoden ajalta Suomesta, ja paljon pidempään Ruotsista. Helsingissä sadat taloyhtiöt ovat siirtyneet maalämpöön. Tekniikka on lisäksi melko yksinkertaista ja itse asiassa jo aika iäkästä: toimintaperiaate maalämpöpumpussa on sama kuin tavallisessa jääkaapissa. Toisia myös saattaa huolettaa maalämmön elinkaari, tai saatetaan pelätä, että lämpö loppuu tai kaivot jäätyvät. Kun järjestelmä suunnitellaan hyvin ja mitoitetaan oikein, niin näin ei kuitenkaan voi käydä. Maalämmöstä riittää lämpöä lämmitysjärjestelmän lisäksi myös käyttöveden lämmitykseen.

Palkkaa asiantuntija selvittämään yksityiskohdat

Jos maalämpö vaikuttaa taloyhtiöllesi mahdolliselta, on tässä vaiheessa hyvä palkata asiantuntijayritys kartoittamaan maalämmön toteuttamista tarkemmin. Maalämpölaitteille on esimerkiksi löydettävä riittävät tilat. Lisäksi asiantuntija selvittää, onko tontilla tai sen lähialueilla tilaa maalämpökaivojen toteuttamiselle sekä sopivatko kallioperä ja maaperä energiakaivojen poraamiselle. Tyypillisesti kerrostaloissa energiakaivot ovat noin 250-350 m syvyisiä ja niitä tarvitaan useampi riippuen rakennuksen lämmönkulutuksesta ja muista lämmönlähteistä, kuten poistoilman hukkalämmön hyödyntämisestä. Asiantuntijoita löydät esimerkiksi kokoamaltamme palveluntarjoajalistalta.

Laitetoimittajasta riippumaton energia-asiantuntija voi auttaa myös tarjousten pyytämisessä ja urakoitsijan valinnassa, sekä ottaa kantaa, kannattaako maalämpöhankkeen yhteydessä tehdä samalla muitakin toimenpiteitä, kuten yläpohjan lisäeristys tai älykäs lämmönohjaus pienentämään energiankulutusta. Kun maalämpökaivojen sijainti ja määrä ovat selvillä, tulee Helsingissä tehdä kaupungille perusteellisempi selvitys rakennettavuudesta. Lue tarkat ohjeet maalämmöstä Helsingissä kaupungin sivuilta.

Havainnollistus maalämpökaivon mitoista: Syvyys yleensä 250-250 metriä ja leveys 10-20 senttimetriä. Kaivossa on suojaputki, keruuputki ja pohjalla paino.

Maalämpökaivon rakenne on yksinkertainen. Suurin osa maalämpökaivosta on maan alla piilossa.

Hankkeen rahoitukseen on useita vaihtoehtoja

Taloyhtiön maalämpöhankeen toteuttamiseen taloyhtiö tarvitsee tietenkin myös rahoituksen. Hankkeen rahoitusvaihtoehtoja on useita, mutta tyypillisintä on, että taloyhtiö ottaa lainaa. Pankeilta on saatavissa myös vihreää lainaa ja jotkut yritykset tarjoavat maalämpöä esim. leasing-rahoituksella. Maalämpöhanketta pystyy myös rahoittamaan maalämmöstä saaduilla säästöillä, joten usein maalämpöhankkeet pystytään toteuttamaan vastikeneutraalisti, kun lainanlyhennys katetaan saavutetuilla säästöillä.

Maalämpö ei ole ainoa vaihtoehto energiaremonttiin

Jos maalämpö ei sitten lopulta sovellukaan taloyhtiöllesi, on onneksi paljon muitakin toimenpiteitä, joilla on mahdollista pienentää taloyhtiön asumiskustannuksia ja säästää energiaa, esimerkiksi:

  • Ilma-vesi-lämpöpumppu (IVLP)
  • Poistoilmalämpöpumppu (PILP)
  • Ilmanvaihdon lämmöntalteenotto (LTO)
  • Aurinkopaneelit
  • Rakennusvaipan lämmöneristävyyden parantaminen
  • Talotekniikan älykkäät ohjaukset ja asetusten tarkastaminen
  • Lämmitysverkoston tasapainotus ja huuhtelu
  • Vanhojen ilmanvaihtopuhaltimien uusiminen
  • Vettä säästävät vesikalusteet ja suuttimet
  • Paineenalennusventtiili käyttövesilinjaan
  • Asukkaille tiedottaminen energiatehokkaasta asumisesta

Maalämpö ei siis ole todellakaan ainoa vaihtoehto ja energiaremontin voi toteuttaa ilman maalämpöäkin. Ennen maalämpöhankettakin kannattaa lisäksi aina vähentää energiankulutusta muilla toimenpiteillä. Näin maalämpöjärjestelmästä ei tehdä turhan isoa ja kallista.

Hyödynnä puolueeton ja maksuton neuvonta

Lisää neuvoja saat ottamalla yhteyttä puolueettomaan ja maksuttomaan Helsingin kaupungin taloyhtiöiden energianeuvontaan. Voit myös tutustua taloyhtiöiden toteutuneisiin energiaremontteihin verkkosivuillamme.