Värmekostnaderna halverades tack vare energirenovering

Bild: Ilkka Huttunen och Matti Kupari. (Jussi Rekiaro)

Bostadsaktiebolaget Asunto Oy Mannerheimintie 106 i Mejlans vann tävlingen om miljöpriset i Helsingfors 2020. Med tävlingen sökte man bostadsaktiebolag där man utfört renoveringar som minskat på energiförbrukningen eller ökat på energisjälvförsörjningen märkbart.

På 2000-talet har det utförts flera renovationer som minskat på energiförbrukningen i huset från 1939: radiatorsystemet har justerats och fönstren, hissen och belysningen i de offentliga lokalerna har förnyats. Bostadsaktiebolaget övergick i slutet av 2018 från fjärrvärme till jordvärme.

”Ju snabbare vi övergår till jordvärme, desto snabbare börjar vi spara. På lång sikt är detta väldigt förmånligt för bostadsaktiebolaget”, säger Matti Kupari om erfarenheten i sitt bostadsaktiebolag. ”I planeringsfasen för jordvärme i bostadsaktiebolaget började man från att renoveringen kommer att minska värmekostnaderna med cirka 45 procent. Det är en betydande sak.”

Vid anslutningen till jordvärmen tog nästan hälften av boendena även i bruk jordavkylningen. Energimängden som bostadsaktiebolaget behöver är efter renoveringarna en tredjedel av mängden innan, och besparingen av inköpsenergin är slutligen över 50 procent.

”Om man enbart skulle ha tagit i bruk jordvärme, skulle man inte ha behövt öka på vederlaget. Eftersom avkylningsrör byggdes för alla lägenheter, beslöt man efter renoveringen att öka på vederlaget med 20 cent per kvadratmeter”, säger Kupari.

Enligt honom är de ekonomiska orsakerna, bostadskomforten och trivseln, ökningen i bostadsvärdet och den ekologisk aspekten fördelar med energirenoveringen. Uppvärmningen av byggnader orsakar 56 procent av alla koldioxidutsläpp i Helsingfors, varför energirenovering är en märkbar miljögärning för ett bostadsaktiebolag.

”I detta fall sparas över 100 000 kilo koldioxidutsläpp per år.”

På videon nedan berättar Matti Kupari om erfarenheterna i bostadsaktiebolaget. Videon är på finska.

Energirenovering av Mannerheimintie 106

På videon nedan berättar Matti Kupari om erfarenheterna i bostadsaktiebolaget. Videon är på finska.

Läs mer om energirenoveringar.